Yumuktepe projesi tartışıldı | MERTİD
 
 Haberler

Yumuktepe projesi tartışıldı

Yumuktepe Höyüğüne yeni bir yön vermek için Büyükşehir, Toroslar, ÇKA ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde ikinci toplantısını yaptı

Yumuktepe Höyüğüne yeni bir yön vermek için Büyükşehir, Toroslar, ÇKA ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde ikinci toplantısını yaptı.

BUKET TEKİN/ ÖZEL HABER

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Büyükşehir, ÇKA ve Mersin Üniversitesi temsilcilerinin katıldığı toplantıda, MERTİD Başkanı Hamit İzol’da yer aldı.

Mersin Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Dr. Nida Naycı’nın konuşması ile başlayan toplantıda, Yumuktepe’nin geçmişi, turizme kazandırılması için yapılması gerekilenler konuşuldu.

Naycı, “ 9000 yıllık Yumuktepe Höyüğü’nün yakın çevresi ile birlikte Mersin kentinin günlük yaşamında önemli bir kültürel miras alanı haline gelmesi; yerel halk ve Mersinliler başta olmak üzere kamuoyunun alanın zengin tarihi ve kültürel katmanları hakkında farkındalığının arttırılması; başta turizm olmak üzere bölge halkı için alanın potansiyellerine göre şekillenecek yeni istihdam alanlarının yaratılması, paydaşların beklenti ve vizyonları doğrultusunda alan sunum ve ziyaretçi planının hazırlanması amacıyla bir proje hazırladık” dedi.

Mersin Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Dr. Nida Naycı, Yumuktepe Höyüğü’nün fiziksel ve bilgisel erişilebilirliğini arttırmaya yönelik altyapı çalışmaları yürütülmesi için bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Naycı, “Höyüğün sunumu ve tanıtımına yönelik Müftü Deresi yaya güzergâhı ile ilişkili bir Ziyaretçi Tanıtım Merkezi oluşturulması, Bilgi teknolojilerinden yararlanarak Yumuktepe eskiçağ yerleşimlerinin 3-B canlandırmalarının hazırlanması; Höyüğün çevre mahallelerle bütünleşmesi, çevrede yaşayanlarda farkındalığın geliştirilmesine yönelik toplantıların düzenlenmesi; Mahalle sakinlerinin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak katılımcı projelerin geliştirilmesi;

İlk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim programları düzenleyerek çocuklar ve gençlerde farkındalık yaratmaya yönelik bilgilendirme çalışmalarının yürütülmesi; hedeflenmektedir.  Projedeki öncelikli hedef grubu tüm kentliler ve Mersin’in mevcut kültür turizm potansiyelini oluşturan farklı ziyaretçi gruplarıdır. Kent içindeki merkezi konumu ile Mersin’in yeni turizm türleri içinde yer almaya başlayan kruvaziyer turizmi ve uluslararası spor organizasyonları ile gelen gruplar da Yumuktepe’nin öncelikli potansiyel ziyaretçi gruplarındandır. Uzun vadeli turizm stratejisinin katılımcı yönetim ilkeleri ile geliştirilmesi amaçlandığı için turizm sektör temsilcileri, alanın korunmasından sorumlu ilgili kamu ve kuruluşları, yerel yönetimler, yakın çevre halkı başta olmak üzere ilgi grupları projenin önemli hedef paydaşlarıdır. Bölgede gelişecek turizm hareketlerinin oluşturacağı sosyo-ekonomik potansiyelden öncelikle yakın çevre halkının yararlanılması amaçlandığından Yumuktepe’nin konumlandığı Alsancak ve Demirtaş Mahalle sakinleri bu kapsamda yapılacak pilot uygulamalar için öncelikli hedef grubudur. Alanın kültürel önemi konusunda farkındalığın yaratılması ve sosyal aidiyet duygusunun pekiştirilmesi için başta gençler ve çocuklarla gerçekleştirilmesi düşünülen farkındalık çalışmalarında Höyüğün yakın çevresindeki okullar hedef alınmıştır.  Proje kapsamında Yumuktepe’nin ziyaretçi sunumuna yönelik teknolojik ve fiziksel altyapının oluşturulması alanın fiziksel ve bilgi anlamında erişimini arttıracağı için tüm Mersinliler tarafından tanınıp benimsenmesini sağlayacaktır. Yumuktepe Höyüğü’ne ilişkin teknolojik bilgi sistemleri kullanılarak hazırlanmış etkileyici ve yaratıcı bir sunum altyapısının elde edilmesi; Mersin’in kültürel miras değerlerini hem kentin farklı mekanlarında hem de uluslararası ortamlarda  sunularak Mersin’in ulusal ve uluslararası kamuoyu tarafından tanınması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.




 Arkadaşına Gönder          


 
 Reklam
 
 
 İlçeler Hakkında
 


ANASAYFA İLETİŞİM SIK KULLANILANLARA EKLE FACEBOOK TWITTER GİZLİLİK İLKELERİ
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz. mertid.org.tr Copyright 2013-2024 Tüm hakları saklıdır.

URA MEDYA